Ik ben Marije

Ik onderzoek en ontwerp oude en nieuwe vormen voor (be)sturen en politiek in de democratie van nu. Hoe bouw je als overheidsorganisatie aan democratische manieren om in netwerken dingen tot stand te brengen? Mijn kracht? Grote waarden (en grote woorden) over democratie ‘hanteerbaar’ maken, zodat je er in de dagelijkse praktijk werk van kunt maken. Voor politici, bestuurders, ambtenaren en loslopende burgers.

“Er trekken te veel mensen rond die proberen nog mooier op te schrijven wat eigenlijk het probleem is. Ik hoor bij het soort juristen dat eigenlijk pas oplet als iemand ook in staat is om het concreet te maken. En dat kan jij!” — Geerten Boogaard

Gemeenteraden, bestuurders en ambtenaren begeleid ik bij democratischer werken – en wat dat dan is. Allerlei vormen van participatie en initiatief, is mijn expertise. Ik doe dat als zelfstandig onderzoeker en trainer, vaak samen met andere ‘lokale experts’ en soms onder de vlag van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

“Marije is een topper. Ze geeft veel energie en plezier in de samenwerking. Over vernieuwing van de lokale democratie en de rol van de gemeenteraad hoort ze bij de top-5 adviseurs in Nederland.” — Jornt van Zuylen

Zelf iets neerzetten doe ik ook graag. Zo ben ik mede-initiator van 100×100, het landelijk burgeronderzoek naar de staat van de lokale democratie in 2015. Geldstromen door de school is een ander experiment waarmee ik bezig ben. En samen met Hein Albeda bedacht ik De Tweede Mening, second opinion door burgers in het sociaal domein, waarvan de pilot binnenkort start.

In mijn jaren als gemeenteraadslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Leiden heb ik mij zowel in de praktijk (het eerste weblog van een politicus in Nederland in 2002) als bij beleid toegelegd op (online) burgerparticipatie en en community management. Daarnaast was ik bedrijfsjournalist en eindredacteur van prijswinnende personeels- en vakbladen, met name voor de rijksoverheid en gemeenten.Van 2010 tot 2014 was ik voorzitter en bestuurslid van Stadslab Leiden, een netwerk van ruim vierhonderd Leidse creatieve professionals die gevraagd of ongevraagd in een los-vast verband, en onbezoldigd, projecten doen die Leiden slimmer en creatiever maken. Op dit moment ben ik voorzitter van het Druckerfonds, een klein lokaal vermogensfonds in Leiden, en van Stadsinitiatief Utrecht, die werken aan ‘samen stad maken’. 

 

En thuis…

… ben ik de vrouw van Tijn en de moeder van Lina (2004), Rosan (2007) en Bo (2011).