en ontvang gratis 'tips en artikelen over netwerkender werken in de publieke sector'

Gedoe en conflict, dat zijn symptomen van democratie

Conflict en gedoe, dat zijn symptomen van democratie. Want algemeen belang is gebakken van botsende belangen. Zonder conflict geen algemeen belang.
Als je met veel verschillende mensen eruit wilt komen en samen verder wilt, moet je dus goed en kwalitiatief ruzie kunnen maken met elkaar
Dat kunnen we niet zo goed, we missen daarvoor de bagage, en we missen daarvoor goeie plekken.
De raadszaal voldoet daarvoor meestal niet, maar we hebben ook geen goede alternatieven.
Ondertussen hebben we veel van onze democratie overdragen aan de staat: die moet van alles voor ons regelen, van orde tot onderwijs, maar ook de herrie van onze buren, de schoonmaak van onze straat, het gewicht van onze kinderen en voor sommigen zelfs onze zelfgekozen dood.
En wij wachten op de uitkomsten  van al die staats-dienstverlening om daar dan het onze van te vinden.
Van onze politici eisen we dat zij plannen verzinnen waar iedereen het mee eens is. Ik werk veel met gemeenteraden en wethouders en vraag altijd: belonen jullie de wethouder voor het op tafel leggen van gedoe, of willen jullie altijd een smetteloze route naar een einddoel? Het is bijna altijd het laatste. We willen alles met algemene stemmen en draagvlak en horen liever niet over alle tegenstemmen, dilemma’s en gedoe dat daaronder zit.
Wat ervoor zorgt dat onze politici ook een hekel krijgen aan tegenstemmers, tegensprekers, dilemma’s waar je niet snel uit komt en het gedoe dat erbij hoort.
Wij vragen dus, misschien zonder het te weten, van onze bestuurders om een belangrijk stuk van onze democratie uit de weg te gaan, namelijk het conflict.
Als we het gebroken hart van de democratie willen helen, dan moeten we met zijn allen werken aan een goede bedding voor conflict. En dat begint ermee dat we dat conflict waar mogelijk moeten opzoeken. Het op tafel moeten krijgen, aan tafel moeten uitnodigen, waar ook.
En dan moeten denken: hoe kunnen we dit conflict nu een beetje goed aangaan met elkaar.Hoe maken we hier bedding voor?  Ik wens ons nieuwsgierigheid, compassie en moed. En een lekkere ruzie op zijn tijd, veel gedoe en allerhande conflict!

Reageer

Nog geen reacties

Jij kan de allereerste zijn!

Reageer